Koirakoululaisia 2018

Risto

Aloitimme Espoon Koirakeskuksessa Tiltun yksityisohjauksessa koirani Riston kanssa 2018 talvella. Yksityisohjaustunteja oli kuusi noin kolmen viikon välein, mikä tuntui sopivalta. Risto oli tuolloin yli vuoden ikäinen uroskoira. Ristossa on eniten saksanpaimenkoiraa. 
Hain apua koiran käytökseen. Risto alkoi lenkeillä käydä käteen/hihaan kiinni milloin mistäkin ärsykkeestä. Omat keinot ja analysoinnit eivät auttaneet. Riston kanssa oli oltu erilaisissa ryhmissä ja harrastuksissa. Kaipasin syvällisempää kouluttajan ohjausta ja näkemystä koirastani ja toiminnastani sen kanssa. Näitä sain Tiltun ohjauksessa. 
Risto ei ollut kouluttamaton koira ja sillä oli rajat, mutta silti se kokeili niitä ja sen oli vaikea rauhoittua ärsykkeiden keskellä. Risto oli alkuvaiheessa ylivirittynyt ja herkästi ylikierroksille lähtevä. Vilkas ja aktiivinen hyvällä tavalla toki on yhä.
Ennen ensimmäistä tapaamista otin vakuutuksen, koska en ollut varma miten ensimmäinen tapaaminen sujuu. Menimme ensimmäiselle tunnille kuonokopan kanssa. Sitä ei tarvittu. Risto sai vedonesto- ja koulutuspannat. Helpotus oli suuri, kun näin miten koirani kulki kuin enkeli Tiltun rinnalla. Riston käytös tasaantui hiljalleen Tiltun ohjeilla ja kotitehtävillä, joita teimme. Sekä koiran että omistajan stressitasot laskivat.
Etenimme rauhallisesti. Riston hallinta ja rauhoittuminen olivat keskeiset tavoitteet. Kastraatioleikkaus ehkä rauhoitti myös koiraa. Toipuminen leikkauksesta teki katkoksen harjoitteluun, jolloin koira taantui taidoissaan. Oli helpottavaa kuulla, että suhde koiraan rakentuu pikkuhiljaa. Olin edennyt liian nopeasti koirani kanssa ja nyt palattiin lähtöruutuun. 
Vapauduin koiranomistajana turhista itsesyytöksistä. Opin olemaan kriittisempi eri koulutussuuntauksia kohtaan sekä mitä koirien koulutuksesta kirjoitetaan. Opin olemaan viileämpi, rauhallisempi, selkeämpi, vähäsanaisempi ja -eleisempi koirani kanssa. Opin ulkoistamaan ympäristöstä välillä tulevat epäasialliset ja ymmärtämättömät kommentit. 
Opin ymmärtämään koiraani paremmin ja ennakoimaan asioita.
Tällä hetkellä Risto kulkee vierellä hihnassa melko nätisti. Toisten koirien ohitus helpottui. Käteni saa olla rauhassa lenkillä ja Risto kuuntelee ja keskittyy paremmin. Yhdessä juokseminen onnistuu. Ei -sanan käyttö kotona on vähentynyt. Kontaktiryhmässä, jossa jatkoimme, Risto oppi olemaan paremmin toisten koirien vierellä. Ohjatusti olemme harjoitelleet jälkiä, mistä Risto on vaikuttanut nauttivan. Paljon on opeteltavaa ja hiottavaa, mutta koen, että perusta koirani oppimiselle ja hallinnalle luotiin Tiltun ohjauksessa. Kiitos Tiltulle.

Ronja   

Aloitimme Ronjan (karkeakarvaisen kettuterrieri) kanssa pentukoulusta. Ronja oli ryhmän rasavilli ja välillä tunnit olivat tuskallisia, kun muut penturyhmäläiset suorittivat kauniisti tehtäviä. Kurssin edetessä Ronja rauhoittui ja Tiltun vinkkien avulla löysin keinoja motivoida Ronjaa. Huomasin myös, että treenaus väsytti aktiivista kettuterrieriä juuri sopivasti. Iltaisin kotona oli rauhallinen koira. Tästä syystä päätin jatkaa Ronjan kanssa pentukurssin jälkeen kontaktiryhmään.

Kontaktiryhmässä sain hiottua Ronjan kanssa yhteistyön hyvälle tasolle ja kiinnostuin Rally-tokosta, myös Ronja selvästi nautti harjoittelusta. Aloitimme koirakoulun tunneilla Rallyn treenaamisen. Tiltun ja Anien ohjauksessa olemme kehittyneet huomattavasti pidemmälle, kuin olisin pentukurssille ilmoittautuessani uskonut. Nyt kilpailemme 1,5 vuotiaan Ronjan kanssa Rally-tokon alokasluokassa ja kisamenestystä on ollut sen verran, että nousu avoimeen on pian edessä.   t. Suvi

Siiri

Tulimme kultaisennoutajan Siirin kanssa Espoon koirakeskuksen asiakkaaksi vanhasta muistista, sillä olin joskus menneinä vuosina edellisen koirani kanssa käynyt Tiltulla kouluttautumassa. Taipaleemme Siirin kanssa aloitimme loppuvuodesta 2017, Siirin ollessa kahdeksan viikkoinen pentu. Vielä ennen vuoden loppua otin yhteyttä Tiltuun. Tapasimme ensimmäisen kerran yksityisohjauksessa, jossa kartoitettiin hiukan, että millainen penturiiviö se tämä Siiri onkaan!

Pentukoulussa saimme hyvää ensikokemusta toisista koirista ja pääsimme jo vähän harjoittelemaan perusjuttuja leikin varjolla. Ihan loistava tapa aloittaa pennun kanssa kouluttautuminen. Suosittelen pentukurssia lämpimästi!

Siiri osoittautui jokseenkin itsepäiseksi luonteeksi, jolle täytyi (ja täytyy edelleen) toistaa hyvin selkeästi mitä hienosti käyttäytyvän kultaisen noutajan kuuluu tehdä ja mitä ei. Pentukoulun jälkeen jatkoimmekin treenaamista perustottelevaisuuden alkeisryhmässä. Se on ollut ehkä opettavaisin ja haastavinkin osuus tähän saakka. Siinä vaiheessa Siirillä oli uhmaikä parhaimmillaan, joten kärsivällisyyttä testattiin moneen kertaan. Mutta Tiltun kurssi oli tähän loistava apu ja tuki. Treeneissä saimme arvokkaita ohjeita ja vinkkejä harjoitteluumme. Otimme lisäksi muutamia yksityistunteja, jotta saimme oikein kaikessa rauhassa paneutua erityistä panostusta vaativiin harjoituksiin. Myös kaupunkikävelyt aivan loistavan kaupunkioppaan, Tiltun Derin kanssa ovat olleet korvaamattomia.

Siiri on kokeillut myös koiriksen päiväkotia. Se on ollut todella hyvä tuki muuhun treenaamiseen. Siiri on viettänyt normaalin työpäivän mittaisen ajan päiväkodissa, jossa se on saanut osallistua leikkikerhoon ja lenkkeillä. Koirakontaktejakin on päivän aikana sopivasti tullut, joten mikäpä sen mukavampaa, ja omistajan omaa tuntoa hellivää on, kuin hakea koira työpäivän jälkeen kotiin, ja katsoa kuinka se tyytyväisenä käy lepäämään jännän dagis-päivän jälkeen!   Terveisin, Heidi ja Siiri

Stella

Aloitimme yksityistunnit viisivuotiaan Cairnterrierimme Stellan kanssa Espoon Koirakeskuksessa vuoden 2017 keväällä. Sovimme Tiltun kanssa aloittavamme koirani kouluttamisen aluksi yksityistunneilla. Kolmesta kerrasta koostuva alkukartoitus oli todella tarkka ja läpikotainen. Ensimmäisellä kerralla Tiltu testasi koiran tottelevaisuustaitoja ja hihnassa kävelyä nähdäkseen Stellan tason. Hänen havaintojensa sekä täyttämäni yksityiskohtaisen lomakkeen perusteella hän teki Stellan taitotasoa vastaavan harjoitusohjelman seuraaville käynneille. Niillä pyrittiin tasamaan koiran helposti ylivirittyvää luonnetta ja lisämään sen keskittymiskykyä.

Tämän jälkeen aloitimme elokuun alkupuolella alkeistottelevaisuus -ryhmässä, jossa koiran peruskomentoja harjoitettiin ja kehitettiin yksilöllisten taitojen pohjalta eteenpäin. Vaikka ohjattavia oli useita, ohjaajalla oli pettämätön keskittymis- ja havainnointikyky, joita hyödyntäen hän pystyi vetämään ryhmää ja auttamaan yksittäisiä omistajia ohjaamisensa parantamisessa.
Koulutuksesta on ollut suurta apua, sillä Stella kulkee nyt hyvin hihnassa ja kehittyy jatkuvasti edistyvien komentojen noudattamisessa.

Koiran koulutuksen lisäksi kävin 5.7 Koirakeskuksen tarjoamalla KOISSU - luennolla, joka maksoi kymmenen euroa. Hinta oli mielestäni sopiva. Luento oli alkuillasta ja kesti noin puolitoista tuntia; mielestäni se oli sopivan pituinen. Luennolla kouluttaja kävi läpi perusasioita koiran käytöksestä sekä erilaisista vieteistä. Luennolla käsiteltiin monipuolisesti koiran tapaa oppia uusia asioita, keinoja sietää stressiä sekä perustottelevaisuutta. Luennon jälkeen sain vielä sähköpostissa tiivistelmän luennolla käsitellyistä asioista, mikä oli mielestäni todella hyvää asiakaspalvelua.

Teka

Aloitimme Tekan kanssa Koirakeskuksessa elokuussa 2014 kun Teka oli ollut meillä muutaman kuukauden. Ensimmäistä koiraamme emme olleet oikein osanneet kouluttaa oikealla lailla ja hän oli sellainen hihnassa räyhääjä, päätimme että toisen kanssa yritämme tehdä asiat enemmän oikein. Kun perustottelevaisuus on kohdallaan on koiran kanssa elämä paljon helpompaa.

Koska Teka on espanjalainen rescue-koira ja se oli jo melkein yksivuotias meille tullessaan, aloitimme muutamalla yksärillä missä Tiltu arvioi koiran luonnetta ja antoi perusohjeita. Jatkoimme sitten kontaktia, alkeista ja jatkoryhmää. Missään vaiheessa meidän tekeminen ei ole ollut kilpamielessä tavoitteellista, enemmän tosiaan perusasioiden hallintaa ja kivaa yhdessä tekemistä. Jossain välissä tuntui että Teka alkoi kyllästyä samoihin tehtäviin, istui paikoillaan ja katseli siihen malliin että “tee vaan ihan itse näitä” =). Niinpä pidimme vähän taukoa treeneistä.

Teka on kuitenkin energinen ja älykäs koira ja kaipaa virikkeitä, niinpä palattiin "älytreeneihin”. Ajattelin että mäyräkoirajohdannaisena Tekasta tulisi hyvä vainukoira ja käytiin hajutreeneissä, se oli kivaa ja sitä voi harrastaa kotona/lenkeilläkin. Kävimme myös taitoryhmässä ja rallytokossa (mikä taitaa olla ohjaajalle haastavampaa kuin koiralle - näyttää hirveän helpolta mutta ei kuitenkaan ole). Anien ja Tiltun rohkaisemina teimme myös taitotestit 2 ja 3 mistä koira suoriutui mallikkaasti.

Jatkamme rallyssä ja jatkoryhmässä, ajatuksena kehittyä pikkuhiljaa ja viettää yhteistä aikaa. Espoon Koirakeskuksesa on onneksi erilaisia ja eritasoisia ryhmiä, pystyy harrastamaan vaihtelevasti. Rescuekoirana Teka on ärsykeherkkä, tällä hetkellä ehkä pääfokus saada keskittymiskyky säilymään vaikka ympärillä tapahtuisikin.  Terveisin Tekan omistaja Sanski 

Tria

Tiltun valmennus koiran peruskoulutukseen ( käytös ja hallinta sekä yhteistyö ohjaajan kanssa ) sekä TOKOn ykstyisvalmennus ovat olleet erityisen hyvin toteutettuja koulutuskokonaisuuksia, joita pohjusti skoutsin tutustuminen koiraan ja ohjaajaan sekä yhdessä tavotteiden kartoittaminen, joihin on ollut hyvä tähdätä Tiltun korkeatasoisessa koulutuksessa. Tiltun vahvuus kouluttajana on koiran lukutaito, koiran käytösmallien ja ominaisuuksien ( yksilöllisten ominaisuuksien ) huomiointi sekä ymmärtäminen teknillisen koulutuksen ohella. Opetustaidot sekä selkeä toimintakonsepti. Suosittelemme Tiltun monipuolista koulutusta! Oma TOKOn yksityistuntimme onkin marraskuussa, silloin keskitymme erikoisvoittajaluokan kilpasuorituksien hiontaan ja ohjaajan toimintaan. Hyvän koulutuskokonaisuden voi rakentaa pennusta huipputason harrastuskoiraksi koirakeskuksen ryhmissä ja tai yksityisvalmennuksessa.

Veeti

Veeti on 3,5 vuotias bischon frise uros, ensimmäinen koiramme. Veetissä on sopiva ripaus huumoria, itsepäisyyttä ja pikkukoiran energiaa. Löysin Espoon koirakeskuksen muutettuamme reilu vuosi sitten Olariin. Laaja tuntivalikoima ja hyvä sijainti vaikuttivat juuri tämän koirakoulun valintaan. Hakeuduimme alunperin koirakouluun, koska Veetillä oli vaikeuksia ohituksissa ja halusin saada uusia ideoita koiran aktivointiin.

Otimme aluksi yksityistunteja, ja kun läpäisimme tasotestin, pääsimme ryhmäkoulutukseen.  Olemme käyneet nyt lähes vuoden Espoon koirakeskuksen eri ryhmäopetuksissa: rally tokossa, nose workissa, puuha-tunneilla, alkeis(perus)tottistunneilla ja kontaktissa.Tunneilla olemme saaneet kokeilla paljon sellaisia asioita, joita ei itselleni olisi tullut mieleenkään tehdä koiran kanssa: ollaan mm. ryömitty putkessa, hypätty esteitä ja treenattu takapään käyttöä etutassut sankon päällä.  Tiltun ja Anien ohjeiden avulla olen oppinut paljon itsestäni koiran omistajana ja kouluttajana (tunnistanut omat vahvuudet ja heikkoudet), sekä oppinut ymmärtämään koirani ajatusmaailmaa ja tapaa toimia. Olen syventänyt suhdettani koiraani, ja toisaalta oppinut myös olemaan selkeämpi ja jämäkämpi käskyissäni.
Toisaalta olen myös oppinut vähitellen nostamaan kriteereitä ja palkitsemaan Veetiä myös sosiaalisilla palkoilla. Veetin ohitukset ovat parantuneet lenkeillä ja kotikäytös on rauhoittunut huomattavasti: Veeti lepäilee kotona, ja energia puretaan lenkeillä
sekä leikkiessä. Koirakoulusta on tullut Veetin ja minun yhteinen harrastus, jossa me
koko ajan opitaan toinen toisistaan ja harjoitellaan oppimisen ilosta.

Jackrusselinterrieri  Jare 

Jare on 3-vuotias Jackrussellinterrieri. Tulimme Jaren kanssa Espoon koirakeskukseen, koska halusin oppia paremmin ymmärtämään Jaren välistä hieman haasteellista käytöstä ja oppia paremmaksi koiran ohjaajaksi. Aloitimme yksityistunneilta ja olemme päässeet jo alkeistottisryhmään saakka. Olemme saaneet todella hyviä käytännön neuvoja ja sekä minun että Jaren taidot on kehittyneet paljon. Edelleen treenaamme käyttäytymistä ja hallintaa säännöllisesti tunneilla mutta Jaren ehdottomasti lempijuttu on Nosework! Seuraavaksi on suunniteilla aloittaa käynnit päiväkodissa, ja jatkamme luonnollisesti noseworkkia ja tottista. Nähdään koirakeskuksessa!

Lagotto Romagnolo Nelson 

”Tulimme Espoon koirakeskuksen asiakkaiksi Nelsonin ollessa 14 viikkoinen rasavili pentu. Pentukäynnin jälkeen otimme kolmen kerran yksityiskäynnin, jotta sekä koira että mamma saisi paremmin ymmärrystä mistä koiran kouluttamisesta on kyse. Nelson, joka on rodultaan Lagotto, on nopea oppimaan ja sinänsä helppo kouluttaa, mutta myös huonot tavat tulee opituksi liiankin hyvin. Yli-innokas nuori oppilas antaa opetukseen omat haasteensa.:) Kun tämä koirakko oltiin Tiltun ohjeistuksella saatu paremmin kasaan, siirryimme penturyhmään, jossa olemme kohta käyneet viisi kertaa. Nelson on tämän lisäksi käynyt kerran viikossa päivähoidossa, jossa hän on saanut tutustua toisiin koiriin.”

Tanskalais - ruotsalainen pihakoira Hemuli   

Ilmoittauduimme keväällä yksityiskäynnille Espoon koirakeskukseen Hemulin (silloin 3kk Tanskalais-ruotsalainen pihakoiran pentu) kanssa toiveena saada heti alusta lähtien neuvoja perusjuttujen kouluttamiseen varsin vilkkaalle ja uteliaalle pennulle. Käynnin jälkeen päädyimme liittymään viideksi kerraksi penturyhmään, jossa kerran viikossa käyminen auttoi todella paljon selkeyttämään omalla ajalla opettelua. Tuoreen koiranomistajan arki helpottui saadessa selkeitä ja yksilöllisiä neuvoja esim. hihnassa kulkemiseen, käsittelyyn tai siihen miten pennun kanssa leikkimisen pystyi yhdistämään kouluttamiseen. Uskon, että jopelkästään noilta käynneiltä saimme riittämiin neuvoja pennun kouluttamiseen, mutta innostuimme asiasta sen verran, että nyt kesän jälkeen päädyimme jatkamaan Kontakti-ryhmässä. Terveisin : Janne

Labradorinnoutaja Leo
 
Leo on reipas, sosiaalinen ja aktiivinen koira. Heinäkuussa Leo täyttää vuoden.
Löysimme Espoon koirakeskuksen netistä, sijainti on meille hyvä kodin ja työn välillä, koska asumme lähellä. Olemme erityisesti tyytyväisiä Espoon koirakeskuksen ryhmistä, olemme käyneet monessa eri ryhmässä. Leo on jo oppinut aika paljon. Käymme Leon kanssa yksityisitunneilla, mistä saamme paljon tietoa ja vinkkejä miten parantaa Leon käytöstapoja. Lisäksi, koska Leo on nuori ja iso koira, hän tarvitse paljon erillistä psyykkistä ja fyysisistä tekemistä, aloitimme Espoon koirakeskuksessa koirapäiväkodin kerran viikossa, joka anta Leolle järkevää tekemistä ja meille vapaita päiviä. Päiväkoti sopii Leolle paljon paremmin kuin esim. tavallinen koiraparkki, jossa Leo on vaan pitänyt hauskaa ja hullutellut. Päiväkodissa on hyvin ja hyödyllisesti järjestettyä toimintaa koirien tavoitteiden saavuttamiseksi.
 
J.russel Hilda  
 

Moi, olen hiukan yli 1-vuotias jackrusselinterrieri Hilda. Olin aikaisemmin  aikamoisen kuriton riiviö, koska mamma ja pappa ei osanneet opettaa mulle, miten kunnollisen koiran kuuluu käyttäytyä. Terrorisoin mun perhettä ärisemällä ja mölisemällä, jos mua ei koko ajan huomioitu ja olin hyvin rauhaton.Nyt ollaan käyty viisi kertaa Tiltun luona ja meillä on asiat jo paljon paremmin. En enää mölise, enkä tuhoa kotia. Olen myös oppinut rauhoittumaan. Seuraava tavoite mulla on tulla yhtä taitavaksi kuin Frasierin Eddie. Kivaa kevättä kaikille! 

Cavalier Bobi
 
Erinomainen kokemus meillä! Ensimmäinen käynti pennun kanssa kaksistaan oli tosi hyvä ja sain heti vinkkejä mitä tehdä. Todella pätevä kouluttaja Tiltu - kiitos!! 
 
Tiib.spanieli Pulla ja x-rotu Nalle
 
Erinomaiset kouluttajat! Modernia pedagogiikkaa: positiivista palkitsemista mutta taitavaa yksilöllistä ohjaamista. On hienoa seurata, miten taitavasti kouluttajat tulkitsevat koirien yksilöllistä osaamista ja osaavat kannustaa vaatimaan sopivasti vähän enemmän. Olemme oppineet paljon - niin koirat kuin minäkin. Suosittelen lämpimästi kaikille!
 

Yhteystiedot

OivaKoira 

Tontunmäentie 21,

02200 Espoo

info@oivakoira.fi

050-594 22 87 

AVOINNA MA-SU
sop.mukaan klo 7-23.
 

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

 

     

 

 

 

Powered by Aava 3